Απόκριες 2014 στη Χίο, σάτιρα και ιδιαίτερα έθιμα!

Chios-1

Ως γνωστόν, την περίοδο της Αποκριάς κυριαρχούν το γλέντι, η ψυχαγωγία, το έθιμο του μασκαρέματος και της μεταμφίεσης, που έχει τις ρίζες του στις γιορτές των Ρωμαϊκών Χρόνων και τις διονυσιακές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων. Μασκαράτες, χοροί, γλέντια, σάτιρα και ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε τόπο δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην αποκριάτικη περίοδο.

Στη μυροβόλο Χίο οι φετινές Απόκριες γιορτάζονται με διάφορες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, το διήμερο 2-3 Μαρτίου.

Στα Θυμιανά, όμορφο χωριό με παραδοσιακό χρώμα, θα αναβιώσει την Κυριακή της Τυρινής, 2 Μαρτίου, το έθιμο της Μόστρας. Οι ρίζες του εθίμου αυτού πρέπει να αναζητηθούν στους Μεσαιωνικούς Χρόνους.
Η γιορτή της Μόστρας ξεκινά από το βράδυ της Παρασκευής, όταν νέοι του χωριού, οι “κουδουνάτοι”, φορούν παλαιά ρούχα, καλύπτουν το πρόσωπό τους με μάσκες (τις “μουτσουναριές”) και κάνουν διάφορα σκετς, που σκορπίζουν το κέφι, το γέλιο και τη χαρά.
Την Κυριακή το πρωί, στις 11, στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το “ταλίμι”, ένα χορό που αναπαριστά τις μάχες των κατοίκων της Χίου με τους πειρατές. Μετά το “ταλίμι” ακολουθεί ένας άλλος χορός, ο “δετός”. Οι χορευτές, τους οποίους συνοδεύουν παραδοσιακά μουσικά όργανα (τουμπιά και παγιαύλια), πιάνονται από τους ώμους, σχηματίζουν έναν κύκλο και χορεύουν. Η γιορτή του καρναβαλιού ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη αποκριάτικη σατιρική παρέλαση (με τη συμμετοχή νέων του χωριού, στις 12 το μεσημέρι) και το γλέντι που ακολουθεί στην πλατεία με μουσική.

Στα Νοτιόχωρα της Χίου (ΜεστάΟλύμποιΠιτιόςΕλάτα και Λιθί) θα αναβιώσει την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου, το έθιμο του δικαστή Αγά, που ανάγεται στο 1830. Στην κεντρική πλατεία των χωριών ο Αγάς δικάζει με γέλιο και σατιρικά στοιχεία “αθώους και ενόχους” περαστικούς, οι οποίοι πληρώνουν το συμβολικό πρόστιμο που τους αναλογεί (κατατίθεται στα ταμεία του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού) και χορεύουν στο παραδοσιακό γλέντι.

Στο βόρειο τμήμα της Χίου, στα Καρδάμυλα με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση καρδαμυλίτικου γάμου το μεσημέρι της Κυριακής, 2 Μαρτίου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Θα ακολουθήσουν αποκριάτικα δρώμενα, παρέλαση μεταμφιεσμένων και γλέντι.

Στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, χωριό με δείγματα εξαίρετης αρχιτεκτονικής, θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου, αναπαράσταση κηδείας, τελετή που έχει τις ρίζες της στα αρχαιοελληνικά Διονύσια. Οι κάτοικοι του χωριού συνοδεύουν τον “νεκρό” στην τελευταία του κατοικία, ενώ κερνούν μεζέδες και άφθονο κρασί με γέλια και πειράγματα.

Στη Βολισσό, το κεφαλοχώρι της Χίου με την πλούσια ιστορία, θα αναβιώσει από τον πολιτιστικό σύλλογο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου, το έθιμο του Διπλού. Νέοι του χωριού τραγουδούν στην πλατεία και χορεύουν στο ρυθμό του βολισσιανού χορού, του Διπλού. Ακολουθεί γλέντι, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονται τοπικά προϊόντα.

Στο Νεχώρι θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου,παραδοσιακός γάμος και γλέντι  με μουσική και χορό.

Στο Πυργί, την κωμόπολη που φημίζεται για τα “ξυστά” της, θα αναβιώσουν οι “Καρκαλούσες” (χορός διπλός) το Σάββατο, 1η Μαρτίου, και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου.

Στα Νένητα θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικες εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου.

Στην Καλαμωτή, την παλαιά πρωτεύουσα των Μαστιχοχωρίων, θα αναβιώσει την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου, η γιορτή του Εμίνη.

Τέλος, στην Πισπιλούντα θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικες εκδηλώσειςτην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation